1. Български
  2. Английски
  3. Румънски

Резиденция - гр. Добрич

Резиденция - гр. Добрич

рецепция - 0885 929 544

резервирай
За Добрич и забележителностите

За Добрич и забележителностите

Град Добрич е разположен в североизточна България, административен и стопански център на едноименната област и община. Той е разположен насред южната част на географския район Добруджа, на около 30 километра от северното Българско Черноморие на 50 км северно от Варна.

Населението на града към февруари 2011 година е 91 030 жители, което го прави деветото по големина населено място в страната.

След най-интересните забележителности на Добрич ви препоръчваме да посетите:

Художествена галерия - Добрич, снимка: Цвета НешеваХудожествена галерия – Добрич

Художествената Галерия в Добрич се издига в центъра на града. Уникалната сграда е паметник на културата, един от 100-те национални туристически обекта на България. Построена в началото на XX век за съдебно-административна сграда, тя заема ключово място в живота на града. През десетилетията в нея се помещават различни институции.
През 1981 г. сграда е превърната в галерия. В нея може да разгледате постоянната експозиция от Шедьоври на българското изобразително изкуство – живопис, скулптура и графика от началото на XX век до 90-те години - платната на най-известните български художници като Златю Бояджиев, Владимир Димитров – Майстора, Дечко Узунов, Бенчо Обрешков и много други, част от националния златен фонд на България, също така и графики от най-известните съвременни художници.

Хартията
Само в галерията в Добрич може да се види единствената в страната, уникална колекция творби от хартия, сътворени от художници от различни страни. В интересни пластики, инсталации, колажи и други форми от ръчно правена хартия са демонстрирани богатите възможности на материала.
За повече информация, посетете www.art-paper.org

Килиите
В 10 автентични килии, съхранени от времето на използването на тази част от сградата за арест на полицията, са показани произведения на съвременното визуално изкуство - инсталации, графити, видеоарт, мултимедия и др.

Зала "Възраждане"
Зала "Възраждане" е музеен момент в сградата на Художествена галерия - Добрич. В нея е експонирана колекцията "Икони от Добруджа". Тя представя образци от цяла Добруджа, рисувани от тревненски майстори–зографи, между ХVІІ и ХІХ век. Сред тях се отличават творбите на Захария Цанюв, Недко Тодорович, Койчо Досюв.
Особено ценни са иконите "Св. Св. Кирил и Методий", които съставляват най-богатата в страната колекция с образите на Светите братя.
Добруджанските икони са прекрасни образци на възрожденската иконопис, пълни със светлина и живот, част от националното иконно богатство на страната ни.

Официалния уеб сайт на Художествена Галерия - Добрич - www.dobrichgallery.org

 

Център за защита на природата и животните - Добрич, снимка: Цвета НешеваЦентър за защита на природата и животните

Център за защита на природата и животните е уникален както за България, така и за Източна Европа. В естествена среда, в зоопарка, се отглеждат над 100 вида животни: елени, сърни, лами, муфлони, мечки, коне на Пржевалски, кози, фазани, бизони, водни и екзотични птици.

Сред най-интересните обитатели на центъра са семейство Куни, Игор и техния син Калиман - коне от породата Пржевалски. Този вид е открит от руския изследовател, полковник Николай М. Пржевалски. Конете са възниски - високи около 130 см в холката, имат гъста жълто-сива козина, с малка врива, с много рунтава опашка, масивна глава, тъмна грива и крака. Не са претенциозни към храната и могат да бъдат хранени от ръка. Те са много издръжливи и бягат като вихър.

 

Етнографска къща

Етнографската къща е построена през 1860 г. от богат търговец на жито. Тя представлява типичен за възрожденската епоха архитектурен паметник. Столетие по-късно къщата е реставрирана и превърната в музей, представящ бита и поминъка на добруджанското население от края на ХІХ и началото на ХХ век.

Посетителите на музея имат възможност да разгледат и да се запознаят с традиционното облекло на местното население, къщата (кухня), собата (стая за спане) и мазата, в която са експонирани оригинални съдове за приготвяне и съхраняване на зимнина, и селскостопански сечива и предмети, свързани с домашните занаяти.
На горния етаж, в стаята за гости, е пресъздадена обстановката от дома на богат търговец, преселен от Котленско. В останалите помещения са възстановени уредбите на къщата, килера и така уютния чардак.

Адрес: ул. „Кольо Фичето” № 2

 

Архитектурно-етнографски комплекс Стария Добрич, снимка: Цвета НешеваАрхитектурно-етнографски комплекс "Стария Добрич"

Изграден в центъра на съвременния град, на мястото на някогашната Одун чаршия, етнографският музей на открито "Стария Добрич" съхранява и представя традиционните добруджански занаяти от края на ХІХ и първата половина на ХХ в.
Във възстановената стара градска чаршия потомствени майстори продължават една многовековна традиция. По стари ръчни технологии и с оригинални инструменти, в повече от 30 работилници, се изработват традиционни изделия на грънчарството, ковачеството, везбарството, тъкачеството, бъчварството, абаджийството, златарството и други.
В центъра на комплекса е възстановена старата часовникова кула, строена през ХVІІІ век - символ на българския възрожденски град.

Археология на Добруджа
В изложбената зала на комплекса е изградена постоянната експозиция "Археология на Добруджа" и е създаден Учебен музей, който представлява частична възстановка на възрожденско училище от ХІХ в.

Възрожденско училище
В изложбената зала на комплекс "Стария Добрич" е създаден Учебен музей, който представлява частична възстановка на възрожденско училище от ХІХ в. То е първото взаимно училище в град Добрич от 1859 г.
Адрес на комплекс "Стария Добрич": ул. Константин Стоилов 18

Дом-паметник "Йордан Йовков"
През 1980 г. към къщата музей е построен дом-паметник, в който е уредена единствената по рода си в България постоянна музейна експозиция "Йордан Йовков - жизнен и творчески път" и е поместен най-големият фонд за писателя.
Интерес представляват кабинетът на Йовков и забележителното керамично пано на Стоимен Стоилов "В света на Йовковите герои".
Новата изложба "Дора Габе" е едно ефирно лирическо продължение на експозицията "Йордан Йовков - живот и творчество", един незабравим миг от вечността.
През годините къща-музей с дом-паметник "Йордан Йовков" се утвърди като център на йовковедението, признат не само сред българската, но и сред международната научна общност.

Адрес: ул. Ген Гурко 4

 

Градски парк Св. Георги - Добрич, снимка: Цвета НешеваГрадски парк "Св. Георги" - първият в България

Градски парк "Св. Георги" или градската градина, както е известна сред   добричлии, е най-посещаваното място в Добрич от жителите и гостите му. В далечната 1867 година Белидието (Градския общински съвет) избира мястото в махалата Карабоклука, за изграждане на градска градина. Огромен принос за развитието на градско-парковото изкуство има семейство Градинарови.
Неговата площ е от 430 дка и е разделен на няколко сектора - "Старата градина", Детски сектор - зона за игри и забавления, зона на парковите езера, зона на скално терасните градини, спортна зона и др.
През 1999 година старата градина на градски парк е обявена за паметник на културата и градинско парковото изкуство.

 

Музей Нова и най-нова история - Добрич, снимка: Цвета НешеваНова и най-нова история

Музеят по Нова и най-нова история е разположен в сградата на най-старото казино в град Добрич. Той събира свидетелства за историята на Добруджа от 1878 г. до днес. Във фондовете му се съхраняват над 100 000 музейни ценности. Интересни са колекциите Старият Добрич, Добруджански въпрос (1878–1940 г.), Добричката епопея 1916 г.,  Градски парк "Св. Георги", Оръжие от новото време, Политическите партии днес. Експозицията на музея представя съдбата на Добруджа по време на румънското владичество, мирното възвръщане на южната й част към България през 1940 г., както и много други ценни музейни колекции.

Адрес: бул. Трети март 1

 

Природонаучен музей

Експозицията "Природата на Добруджа" е уредена в залите на музея в градски парк "Св. Георги". Тя представя биоразнообразието на Добруджа - върху панорамно пано оживяват природни картини с типични представители на добруджанската флора и фауна.

Адрес: бул. Трети март 1

 

Храм Св. Великомъченик Георги, снимка: Цвета НешеваХрам "Св. Великомъченик Георги"

Храм "Св. Великомъченик Георги" е построен през 1843 година. По време на Кримската война (1853-1856) е опожарен и през 1868 г. е възстановен. Храмът е дело на неизвестни майстори.
В архитектурно отношение той е трикорабна базилика без купол. В стила на Кольо Фичето са цялостното обемно решение на църквата, кобиличните извивки на двете фасади и оригиналните каменни пластики, които украсяват външните зидове на сградата.
Притежава богат и сложно изработен иконостас. Много от иконите са рисувани от дебърския иконописец Козма М. Блаженов.

Адрес: ул. Кольо Фичето 4

 

Военно гробище музей

В град Добрич се намира най-голямото военно гробище в България от времето на Първата световна война. Гробището е уникален паметник на културата, свързан с боевете за града през 1916 г. В него са погребани над 3000 воини от четири вероизповедания и седем националности - българи, руси, румънци, германци, турци, сърби и евреи.
През 1922 г. възпоменателните добруджанци със свои средства построяват параклис–костница "Св. Архангел Михаил", иконографисан от добричкия живописец Никола Тахтунов.
В музея може да разгледате експозицията "Добричката епопея 1916 г."

Адрес: бул. 25-ти септември 53

 

Паметник Хан Аспарух - Добрич, снимка: Цвета НешеваНай-големият паметник посветен на Хан Аспарух

Архитектурно-скулптурният мемориал Хан Аспарух е най-големият паметник посветен на основоположника на България. Той е дело на Величко Минеков и арх. Иван Николов. Открит е на 16 октомври 1981 г. във връзка с юбилейните тържества, посветени на 1300-годишнината от създаването на българската държава.